Brže pretražujte lekove. Isprobajte Proveru interakcija između lekova.
Brže pretražujte lekove. Isprobajte Proveru interakcija između lekova.
Svi alati
BMI

BMI

BMI

Dodatne informacije

Odštampajte ili sačuvajte kao PDF
Uputstva i reference

Upozorenje

Ova alatka služi isključivo u obrazovne svrhe i ne predstavlja profesionalni savet niti zamenu za profesionalni savet. Alatku ne treba koristiti za postavljanje medicinske dijagnoze i/ili pružanje medicinske terapije.
Opšti opis
Indeks telesne mase (BMI) je najčešće korišćena antropometrijska metoda za merenje gojaznosti, koja se izračunava kao težina pojedinca u kilogramima, podeljena sa visinom u kvadratnim metrima.

Reference values

Severely underweight
< 16
Moderately underweight
16-16,99
Mildly underweight
17-18,49
Normal weight
18,5-24,99
Overweight
25-29,99
Obese class I
30-34,99
Obese class II
35-39,99
Obese class III
≥ 40

Explanation

Body Mass Index (BMI) is a simple index of weight-for-height that is commonly used to classify underweight, overweight and obesity in adults. It is defined as the weight in kilograms divided by the square of the height in metres (kg/m²).

Formula

BMI = weight / height²

References

Keys, Ancel; Fidanza, Flaminio; Karvonen, Martti J.; Kimura, Noboru; Taylor, Henry L. (1972). "Indices of relative weight and obesity". Journal of Chronic Diseases 25 (6–7): 329–43.
"BMI Classification". Global Database on Body Mass Index. World Health Organization. 2006. http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html Retrieved May 2016.

Verzija

2 (7.9.1)

Više o ovoj alatki

Indeks telesne mase (eng. Body Mass Index, BMI) je najčešće korišćena metoda merenja gojaznosti jer je jednostavna i, u poređenju sa složenijim metodama, vrlo jeftina. Poređenja radi, DEXA je svakako veoma tačna i precizna, ali je i skupa jer zahteva specijalnu opremu i tehničare. Ona jednostavno nije logistički pogodna za upotrebu u studijama na široj populaciji. Isto tako, vage za merenje telesne masnoće, iako su široko dostupne u različitim veličinama i po različitim cenama, nažalost imaju reputaciju da su neprecizne. Sa druge strane, BMI je lako izmeriti. A kritički gledano, uprkos tome što je nesavršen za merenje masnoće kod sportskog tipa ljudi, tužna činjenica jeste da većina populacije nema atletsku građu. Kao rezultat, što je BMI veći, to je količina masnoće veća. BMI je stoga pogodna metoda za praćenje i merenje težine i zdravlja cele populacije. Imajte u vidu da je u svakoj populaciji zdravlje definitivno moguće kod mnogih tipova telesne građe, te da se dešava da neki krupniji ljudi sa višim BMI indeksom pucaju od metaboličkog zdravlja, dok druge vitke osobe sa niskim BMI indeksom za koje se čini da su u formi imaju dijabetes tipa 2. Sve dok se ne pronađe odgovor na pitanje na koji način možemo da utvrdimo kolika je nečija bezbedna količina masnoće u telu, upotreba BMI indeksa kao pokazatelja „gojaznosti“, a time i zdravlja, nastaviće da preovladava.
Drugs app phone

Koristite aplikaciju Mediately

Dobijte informacije o lekovima brže.

Skenirajte kamerom telefona.
4.9

Više 36k ocene

Koristite aplikaciju Mediately

Dobijte informacije o lekovima brže.

4.9

Više 36k ocene

Koristimo kolačiće Kolačići nam pomažu da pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Korišćenjem naše veb stranice saglasni ste sa upotrebom kolačića. Više o tome kako koristimo kolačiće saznajte u našoj Politici kolačića.